Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Πλάκες εκτύπωσης χαρτονομισμάτων


Στο μουσείο χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, υπάρχουν και κάποιες εκτυπωτικές πλάκες χαρτονομισμάτων της Ιονικής τράπεζας των τελών του 19ου αιώνα. Πέρα από αυτές τις πλάκες αυτές, υπάρχουν και άλλες σε χέρια συλλεκτών εκ των οποίων κάποιες έχουν βγει και σε δημοπρασίες (π.χ. Βλαστός 203 1/3/2003).






Το θέμα όμως είναι ότι στο μουσείο δίπλα στις πλάκες, υπάρχουν και εκτυπώσεις από αυτές τις πλάκες οι οποίες έγιναν λίγες δεκαετίες πριν. Όμως ποιος μας διαβεβαιώνει ότι πέρα από αυτές τις εκτυπώσεις που βρίσκονται στο μουσείο, δεν έγιναν και άλλες οι οποίες δεν βγήκαν προς τα έξω (συλλέκτες-έμποροι); Αν υποθέσουμε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο στο μουσείο, οι συλλέκτες που έχουν στην κατοχή τους ανάλογες πλάκες δεν μπήκαν στον πειρασμό να εκτυπώσουν μερικά proofs χαρτονομισμάτων; Η δικιά μου άποψη είναι πως κάτι τέτοιο έγινε και στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά τέτοια proofs που θεωρούνται γνήσια και ότι έγιναν πριν 130 χρόνια περίπου ενώ είναι σύγχρονες restrikes.





Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεχωρίσουμε την αυθεντικότητα ενός τέτοιου κομματιού, για τον απλό λόγο ότι χρησιμοποιήθηκαν οι αυθεντικές πλάκες για την εκτύπωση του. Ίσως ο μόνο τρόπος είναι να ελέγξουμε την ηλικία του χαρτιού.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην αγορά τέτοιων κομματιών. Εγώ πάντως αποφεύγω τέτοιες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου