Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η Τελευταία Έκδοση της ΕΤΕ (1926-1927)

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είχε το προνόμιο έκδοσης τραπεζογραμματίων έως το 1928 οπότε και ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η τελευταία έκδοση της ΕΤΕ που έγινε το 1926-27, αποτελείται από 8 χαρτονομίσματα με ονομαστικές αξίες 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 και 5000 δραχμών εκτυπωμένα όλα από την American Bank Note Company. Από αυτά μόνο οι 10 και οι 500 δραχμές πρόλαβαν και μπήκαν στην κυκλοφορία πριν την κατάργηση του προνομίου αυτού, οπότε και βρίσκονται χωρίς την επισήμανση της Τ.τ.Ε. επάνω τους.

Όταν ανέλαβε η Τ.τ.Ε. δεν είχε δικά της χαρτονομίσματα να θέσει σε κυκλοφορία και κυκλοφόρησε το απόθεμα της ΕΤΕ αφού όμως πρώτα εκτύπωσε πάνω στα χαρτονομίσματα την ονομασία της. Η επισήμανση είναι ημικυκλική χρώματος κόκκινου εκτός από αυτή των 5 δραχμών που είναι μοβ και μικρότερη. Τα χαρτονομίσματα αυτά ήταν οι 5, 20, 50, 100, 1000, 5000 και κάποια εναπομείναντα 500ρικα. Κυκλοφόρησαν όμως και μερικά χαρτονομίσματα χωρίς την επισήμανση. Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα πρέπει να θεωρούνται ως σφάλματα (error) διότι από λάθος δεν εκτυπώθηκε η επισήμανση πάνω τους. Οι συλλέκτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά τέτοιων σφαλμάτων, διότι στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά χαρτονομίσματα με εκούσια σβησμένη την επισήμανση. Επιπλέον προσοχή πρέπει να δίνεται και σε χαρτονομίσματα σε κακές καταστάσεις (good ή poor) όπου η επισήμανση απλώς έχει σβηστεί με την χρήση αλλά παρουσιάζονται ως σφάλματα.

Στις 1000 δραχμές υπάρχει και μια ποικιλία, αυτή με την υπογραφή "Παπαδάκης". Συγκεκριμένα κυκλοφόρησαν με αυτήν την υπογραφή ορισμένα χαρτονομίσματα της σειράς ΚΞ. Αυτή η σειρά ήταν η πρώτη που μπήκε στην κυκλοφορία, άρα και αποσύρθηκε γρήγορα, οπότε έτσι δικαιολογείται η σπανιότητα αυτής της ποικιλίας.

Το χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών ήταν το πρώτο και τελευταίο που εκτύπωσε η Εθνική. Η παραγγελία ήταν ένα εκατομμύριο τεμάχια, αλλά φαίνεται να κυκλοφόρησαν μόνο διακόσες χιλιάδες (σειρές ΙΒ και ΙΓ).

Για την καλύτερη ενημέρωση των συλλεκτών, ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει το χρονικό διάστημα στο οποίο κυκλοφόρησαν τα χαρτονομίσματα της σειράς 1926-27. Από τον πίνακα φαίνεται ότι οι 20 δραχμές έμειναν στην κυκλοφορία μόνο δεκαπέντε μήνες, γεγονός που δικαιολογεί την σπανιότητά τους, παρόλο που η ονομαστική αξία αυτών των χαρτονομισμάτων ήταν σχετικά μικρή.

Αξία Έναρξη κυκλοφορίας Άρση κυκλοφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου