Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα







Έχει λίγες μέρες που επέστρεψα από τις διακοπές μου στην Κέρκυρα όπου και επισκέφθηκα το μουσείο χαρτονομισμάτων της Ιονικής τράπεζας που βρίσκεται εκεί. Η συλλογή που διαθέτει είναι πολύ μεγάλη και σχεδόν πλήρης. Περίπου 15 χαρτονομίσματα λείπουν για να χαρακτηριστεί πλήρης.

Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην παλιά πόλη. Στεγάζεται στο κτήριο το οποίο υπήρξε και το πρώτο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής τράπεζας στην Κέρκυρα και ανεγέρθηκε γύρω στο 1845. Το κτήριο είναι διώροφο. Στο ισόγειο λειτουργεί η τράπεζα της Alpha Bank και στον πρώτο όροφο βρίσκεται το μουσείο. Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στην δεξιά πόρτα του κτηρίου.

Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις αίθουσες.

Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη κυρίως στα χαρτονομίσματα του 19ου αιώνα. Περιέχει τα γρόσια, τους φοίνικες, τις πρώτες εκδόσεις της ΕΤΕ με τον Γ. Σταύρο, τα χαρτονομίσματα της Ηπειροθεσσαλίας και της Κρήτης.

Στη δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνονται τα χαρτονομίσματα της Εθνικής τράπεζας από το 1900 έως και το 1926 καθώς και αρκετά δοκίμια τους.

Η τρίτη αίθουσα χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη υπάρχουν τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1928 έως και το 2002. Ενδιαφέροντα εκθέματα στην ενότητα αυτή είναι τα προσχέδια πολλών χαρτονομισμάτων που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις έκτατες τοπικές εκδόσεις της κατοχής καθώς και τα χαρτονομίσματα των Ιταλικών, Γερμανικών και Βρετανικών δυνάμεων της ίδια περιόδου.

Τέλος στην τέταρτη αίθουσα παρουσιάζονται όλες οι εκδόσεις των χαρτονομισμάτων και δοκιμίων που κυκλοφόρησε η Ιονική τράπεζα από το 1840 μέχρι το 1920 σε σελίνια/λίρες, κολονάτα και δραχμές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταλλικές μήτρες εκτυπώσεως των αντίστοιχων χαρτονομισμάτων της Ιονικής. Εκτός αυτών η αίθουσα είναι εμπλουτισμένη με ντοκουμέντα που αφορούν την ιστορία της Ιονικής Τράπεζας όπως έγγραφα, λογιστικά βιβλία, επιταγές, μετοχές κτλ.

Εν κατακλείδι μπορώ να πω ότι η επίσκεψη μου στο μουσείο με άφησε απόλυτα ευχαριστημένο. Είδα από κοντά σπάνια χαρτονομίσματα και κυρίως άντλησα πολλές πληροφορίες για αυτά.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι να επισκεφθείτε το μουσείο σε πρώτη ευκαιρία.

Για επιπλέον πληροφορίες το τηλέφωνο του μουσείου είναι το 26610 41552.

ΥΓ. Με τον καιρό θα γράψω και κάποια ακόμα άρθρα για κάποια συμπεράσματα που έβγαλα για ορισμένα χαρτονομίσματα μετά την επίσκεψή μου στο μουσείο.

 Κατάλογος Ελληνικών Χαρτονομισμάτων 1822-2992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου