Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μυστικιστικά σύμβολα σε Ελληνικά χαρτονομίσματα και νομίσματα

Σε ορισμένα νεοελληνικά νομίσματα και χαρτονομίσματα μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες παραστάσεις που εύκολα μπορούν να συσχετιστούν από κάποιον με μυστικές εταιρείες. Η ύπαρξη των εν λόγω σχεδίων δεν μπορεί βέβαια να αποδειχθεί ότι σκοπίμως αντιπροσωπεύουν κάποια μυστική ένωση ή απλώς είναι μια σύμπτωση.
Όσα έχω εντοπίσει, τα παραθέτω στο παρόν κείμενο.

Το ιερό μυθικό πουλί φοίνικας των αρχαίων Αιγυπτίων που ξαναγεννιέται από την τέφρα του, έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως κύριο μέρος παραστάσεων σε ελληνικά νομίσματα και χαρτονομίσματα. Επειδή συμβολίζει την αναγέννηση, ο φοίνικας χρησιμοποιήθηκε σε κρίσιμες καμπές της ελληνικής ιστορίας όπως στην απελευθέρωση από τους Τούρκους, μετά το τέλος της Γερμανικής κατοχής αλλά και από το Απριλιανό καθεστώς. Έτσι στα νομίσματα του Καποδίστρια ο φοίνικας είναι η κατ’ εξοχήν παράσταση τους αφού εξάλλου και το ίδιο το νόμισμα ονομάζεται έτσι. Ξανά ο φοίνικας εμφανίζεται σε νόμισμα στις 5 δραχμές του 1930 για να τιμήσει όμως τα εκατό χρόνια του ελληνικού νομίσματος. Μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής στην πίσω όψη δύο χαρτονομισμάτων υπάρχει και πάλι ο φοίνικας, στην μία δραχμή και στις 50 δραχμές της 9ης Νοεμβρίου 1944. Για τελευταία φορά ο φοίνικας εμφανίζεται σε όλα τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν οι Απριλιανοί μετά το 1967 και ως το 1973.





Στο χάρτινο εικοσάρικο 6ης Απριλίου 1940 στην πίσω όψη μπορούμε να διακρίνουμε τον μαίανδρο που περικλείει τον Παρθενώνα. Ο τρόπος όμως που πλέκονται οι γραμμές του σχηματίζουν και την σβάστικα. Αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί απορία μιας και το συγκεκριμένο κερματικό γραμμάτιο εκτυπώθηκε στο Βερολίνο το 1940 την εποχή δηλαδή που ο Ναζισμός στην Γερμανία ήταν στο αποκορύφωμα του.



Στο χαρτονόμισμα των 100 δραχμών του 1966 και 1967 στα δεξιά της κύριας όψης παριστάνεται η δομή του ατόμου. Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι έτσι όπως τέμνονται οι τροχιές των ηλεκτρονίων, σχηματίζουν το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ. Το ίδιο σχέδιο υπάρχει και στο κέρμα των 10 δραχμών του 1976 έως το 2000.



Οι 500 δραχμές του 1983 είχαν δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση για τους συμβολισμούς που περιείχε. Διακρίνουμε πάνω δεξιά στην κύρια όψη δύο αλληλοκαλυπτόμενα τρίγωνα που σχηματίζουν το αστέρι του Δαυίδ. Στην ίδια όψη κάτω στο κέντρο μεταξύ των υπογραφών εικονίζεται ένα φίδι που τρώει την ουρά του περικλείοντας δύο χέρια σε χειραψία. Και τα δύο σχέδια έχουν αναφερθεί ως μασονικοί συμβολισμοί. Λόγος έγινε και για το κτίριο που υπάρχει στα δεξιά. Λέγεται ότι σε αυτό συνήλθε η πρώτη μασονική συγκέντρωση στην Ελλάδα, αλλά απλώς πρόκειται για το αρχοντικό της οικογένειας Καποδίστρια στην Κέρκυρα.



Έντονος ήταν και ο προβληματισμός όταν πρωτοκυκλοφόρησε το πεντοχίλιαρο του 1984. Στο κέντρο του χαρτονομίσματος ο τρόπος που δένονται οι αριθμοί του 5000 σχηματίζουν και τον αριθμό 666. Με το ίδιο όμως σκεπτικό σχηματίζεται και το 999!
Το ίδιο σχεδίασμα υπάρχει και στο πεντοχίλιαρο του 1997.



Κλείνοντας ένα άλλο σχέδιο που έχω εντοπίσει, αφορά τις 10.000 δραχμές του 1995. Στην πίσω όψη φαίνεται ένα περίεργο σχέδιο, χωρίς όμως να έχω καταλάβει τι απεικονίζει. Μήπως είναι κάποιο χαρακτηριστικό ασφαλείας; Ότι και να είναι εμένα μου φάνηκε περίεργο.









Κατάλογος Ελληνικών Χαρτονομισμάτων 1822-2992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου