Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Επιδιορθωμένο χαρτονόμισμα - doctored banknote

Πριν από κάποιο καιρό είχα την ευκαιρία να πιάσω στα χέρια μου ένα χαρτονόμισμα του 1944 των 50 λιρετών που κυκλοφόρησε στη Ρόδο εκείνη την εποχή. Το εν λόγω χαρτονόμισμα έδειχνε αρκετά όμορφο και σε καλή κατάσταση. Όμως υπήρχε μια ιστορία πίσω από την κατάστασή του.

Το ίδιο χαρτονόμισμα δημοσιεύτηκε –για καλή μας τύχη- στο βιβλίο του Γεράσιμου Ζησιμάτου «Τα χαρτονομίσματα της πολιορκημένης Ρόδου» το 2006. Η κατάσταση του όμως εμφανίζεται εκεί εντελώς κακή, με τρύπες και λερωμένο.

Ελέγχοντας για δεύτερη φορά το χαρτονόμισμα πιο εξονυχιστικά, διαπίστωσα ότι αυτό επισκευάστηκε σε τέτοιο βαθμό που το έκανε σχεδόν αγνώριστο! Οι τρύπες βούλωσαν, το χαρτί λεύκανε και τυχόν λεκέδες εξαφανίσθηκαν. Η δουλειά που έγινε πάνω του έγινε σαφώς από επαγγελματία συντηρητή έργων τέχνης.

Αν κάποιος το δει πρώτη φορά δε μπορεί να καταλάβει που έχει γίνει η όποια επέμβαση. Μόνο αν ξέρει που υπήρχαν τα ελαττώματα και επικεντρωθεί σε εκείνα τα σημεία, τότε μπορεί να διαπιστωθεί ότι υπήρξε διόρθωση.

Το γεγονός αυτό όπως ήταν φυσικό με άφησε έκπληκτο. Ψάχνοντας έμαθα ότι και άλλα σπάνια ελληνικά χαρτονομίσματα του 19ου αιώνα υπέστησαν ανάλογη αναβάθμιση. Ακόμα και διχοτομημένο χαρτονόμισμα επανακολλήθηκε και βαθμολογήθηκε από εταιρία πιστοποίησης!!!!!!!

Το μόνο που έχω να προτείνω είναι να είμαστε αρκετά υποψιασμένοι σε ακριβές ή και δήθεν ευκαιρίες αγορές μας γιατί ποτέ δε ξέρεις τι επεμβάσεις έχουν γίνει σε κάποιο χαρτονόμισμα ή και νόμισμα.

Κατάλογος Ελληνικών Χαρτονομισμάτων 1822-2992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου